Gåter og nøtter

Vanskelige gåter for voksne

Her finner du krevende og vanskelige gåter og oppgaver for voksne. Disse passer best for spesielt interesserte. Vanskelighetsgraden varierer også noe, så dersom du ikke klarer en oppgave, så prøv en ny en!

strategy, chess, board game, challenge, puzzle

Annonser:

Oppgaver

Oppgave:

Ei jente har like mange brødre som søstre, men hver bror har bare halvparten så mange brødre som søstre. Hvor mange brødre og søstre er det totalt i familien?

4 søstre og 3 brødre.

En av søstrene har 3 brødre og 3 søstre, mens en av brødrene har 2 brødre og 4 søstre.

Oppgave:

To fedre og to sønner drar på fisketur. Hver av dem fanger én fisk, men de kommer hjem med bare tre fisker. Hvorfor?

De er bare tre fiskere: En gutt, hans far og hans bestefar. Guttens far er både sønn og far.

Oppgave:

Du er på et fremmed sted og skal finne matbutikken. Du går ned ei gate og kommer til et vegkryss. En veg går til høyre, den andre leder til venstre. I krysset står to brødre. Den ene snakker alltid sant. Den andre lyver alltid. Du får lov til å stille en av brødrene ett eneste spørsmål: Hvilket spørsmål må du stille for å få vite vegen til matbutikken?

«Hvilken retning ville broren din ha sagt var veien til matbutikken?» Om du spør han som lyver, vil han gi det gale svaret – fordi han ville ha løyet om brorens riktige svar! Men spør du han som snakker sant, vil også han da gi deg det gale svaret – det som den løgnaktige broren jo ville ha svart! Du kan derfor alltid velge alltid den andre retningen – enn det begge brødrene svarer

Oppgave:

Du spiller et dødball med to andre mennesker, John og Tom. Dere står i en trekant, og dere tar på tur til å kaste på en av de andre du selv velger, til det bare er én person igjen.

Du har 30 prosent sjanse for å treffe noen du sikter mot, John har 50 prosent sjanse, og Tom 100 prosent treffprosent (han bommer aldri). Hvis du treffer noen er de ute av spillet. Hvis rekkefølgen på å kaste er deg, John, så Tom; hva bør du gjøre for å ha den beste vinnersjansen?

  1. Bom første gang med vilje. Hvis du prøver å treffe John og gjøre det, så er Tom neste, og han vil treffe deg 100%, og du vil tape.
  2. Hvis du sikter mot Tom og treffer ham, vil John gå for deg. Hvis du bommer først så vil John gå for Tom helt sikkert fordi han er en sterkere spiller. Hvis han treffer ham, er det bare deg og John, men du går først.
  3. Hvis han bommer, vil Tom slå John, og det vil bare være deg og Tom, men igjen i dette tilfellet er du først.

Oppgave:

Kan du si navnet på tre påfølgende dager uten å nevne fredag, søndag eller onsdag?

I går, i dag og i morgen
Julaften, 1. juledag og 2. juledag

Oppgave:

Hva er kaldest av -40 grader celsius og -40 grader fahrenheit?

Det er like kaldt

Oppgave:

Den 22. og den 24. presidenten i USA hadde samme mor og samme far, men de var ikke brødre. Hvordan er det mulig?

Det var samme person. Grover Cleveland var president i to perioder, men ikke sammenhengende.

Oppgave:

Per ser på Anne, og Anne ser på Knut. Per er gift, men det er ikke Knut. Ser en gift person på en ugift person?

Det spiller ingen rolle om Anne er gift eller ikke. Hvis Anne er gift, så ser hun på en ugift (Knut). Dersom Anne ikke er gift, så ser en gift (Per) på henne.

Oppgave:

I hvilken bok kommer forordet etter epilogen, innholdet før innledningen og omslaget midt i?

Ordboken

Oppgave:

Hva har disse ordene til felles: student – definitiv – først – snop – Afghanistan?

Alle ordene inneholder tre bokstaver som følger rett etter hverandre i ordet og i alfabetet.

Annonser:

Oppgave:

Politiet har fått tips om at en mistenkt morder befinner seg i et hus. De vet ikke hvordan han ser ut, men de vet at han heter Jon. Når politiet raider huset finner de en snekker, en lastebilsjåfør, en mekaniker og en brannmann som spiller poker. Uten å nøle pågriper de brannmannen. Hvorfor?

De andre i huset er kvinner.
(Alternativt svar: kun brannmannen heter Jon)

Oppgave:

Det henger en taustige fra en båt i et område hvor tidevannet øker med en halv meter i timen. Det er 0,7 meter mellom hvert av trinnene. Hvor mange av trinnene har forsvunnet under vann etter 6 timer?

Båten stiger med vannet

Oppgave:

En lærer bestemmer seg for å gi klassen sin en prøve om noen dager, men alle nekter å ta den. Hun kan kun gi én av disse elevene straff for å skulke prøven. Alle elevene kjenner navnene til hverandre, og det er bare å møte opp på prøven for den som vet at den skal straffes. Hvordan klarer læreren å true alle elevene med straff slik at de tar prøven?

Hun sier til dem at hun vil følge navnelisten alfabetisk, og straffe den første på listen hvis den skulker. Den første eleven på listen vet derfor om straffen og skulker ikke. Da vet neste person på listen at han eller hun må møte opp. Slik vil det fortsette gjennom hele klasselisten.

Oppgave:

Per står opp om morgenen og finner ut at lyset i rommet hans ikke virker. Han åpner en skuff fylt med hansker, der det er 5 par svarte hansker og 5 par mørkeblå hansker. Hvor mange skal han velge for å være sikker på at han får et par som har samme farge?

La oss vurdere det verste utfallet, hvor Per plukker opp alle 10 høyre (eller venstre) hansker i begge farger, noe som ville gjøre det umulig for ham å få et par. Bare en ekstra ville være nok til å fullføre et par.

Oppgave:

En hest går samme lengde hver dag, men to av hestens bein går 30 kilometer, mens de to andre går nesten 31 kilometer. Hvordan er det mulig?

Hesten trekker rundt en kvern og går i sirkel. De ytterste beina vil derfor gå en lengre distanse enn de innerste.

Oppgave:

Petter og Børge ble nettopp kjent med Brita, og de vil vite når hun har bursdag. Hun er hemmelighetsfull og gir dem først bare en liste med 10 mulige datoer:

  • 15. mai, 16. mai, 19. mai,
  • 17. juni, 18. juni,
  • 14. juli, 16. juli,
  • 14. august, 15. august, 17. august

Så hvisker hun måneden til Petter og dagen til Børge.

Petter: Jeg vet ikke hvilken dato Brita har bursdag, men jeg vet at Børge ikke vet heller.

Børge: Jeg visste først ikke hvilken dato det er, men nå vet jeg det.

Petter: Da vet jeg også når Brita har bursdag.

Vet du når Britas bursdag er?

Svar: 16. juli

Forklaring:

Utsagn 1:
Børge hadde visst datoen hvis han fikk oppgitt 18 eller 19 siden disse er på listen kun én gang, og siden Petter er sikker på at Børge ikke vet så kan det ikke være månedene som inneholder dag 18 og 19 som er måneden. Dermed er mai og juni utelukket.

Utsagn 2:
Fra utsagn 1 kan Børge, som oss, dedusere at måneden er juli eller august. Det Børge sier gjør at vi kan utelukke dag 14. Hadde 14. vært dagen kunne han ikke ha visst hvilken måned dagen var i og dermed ikke datoen heller.

Utsagn 3:
Petter deduserer som oss at 14. ikke er dagen. Hvis Petter hadde fått måneden oppgitt til å være august, kunne han ikke visst om det var 15. eller 17. som var datoen. Siden han sier han er 100% sikker, konkluderer vi med at måneden er juli. Følgelig er 16. juli datoen.

Annonser: