Den Store Anledningen

Inspirasjon til den store anledningen

Trenger du litt inspirasjon til å gjøre den store anledningen enda et hakk bedre? Her finner du aktiviteter, leker, bordplassering og andre morsomme utfordringer til alt fra barnebursdagen til det store bryllupet! Faktisk passer de fleste lekene like godt til bursdag for barn som teambuilding for voksne.

candles cake party

Annonser:

Bryllup

Kysseleken

Dette er en veldig kjent bryllupslek, og for mange er dette en tradisjon å regne. Toastmasteren forklarer opplegget for resten av gjestene. Leken er som følger:

Når bruden er på toalettet under middagen, skal alle kvinner opp og gi brudgommen et kyss på kinnet.

Tilsvarende når brudgommen er på toalettet under middagen, skal alle menn opp og kysse bruden på kinnet.

Historiefortelling

Dette er også en lek som passer de fleste bryllup. Lag en historie, for eksempel historien om hvordan brudeparet møttes. Fjern så noen verb, adjektiv og substantiver. Antall fjernede ord skal tilsvare antall gjester i bryllupet. Så skal historien sendes rundt, og hver gjest skal skrive ett ord i de blanke feltene. Til slutt skal toastmaster lese opp resultatet, noe som garantert blir en festlig historie!

Skoleken

Dette er en morsom lek for både brudepar og gjester. Passer best i forkant av kakeskjøringen når alle gjestene er samlet. Brudeparet skal nå sitte på hver sin stol rygg mot rygg, med en sko fra bruden i en hånd og en fra brudgommen i den andre hånden. Toastmasteren (eller en av gjestene) leser opp diverse spørsmål eller påstander om brudeparet, der svaret er bruden eller brudgommen.

Brudeparet sitter slik at de ikke ser hva den andre svarer, og derfor kan dette bli svært morsomt for gjestene rundt. For hvert svar skal begge løfte skoen til den av dem de mener er korrekt svar på spørsmålet, som for eksempel:

– Hvem er mest rotete?
– Hvem er flinkest til å bære ut søpla?
– Hvem er mest redd for edderkopper?
– Hvem vinner de fleste diskusjonene?
– Hvem ser mest på TV?

Vær kreativ med spørsmålene og avslutt med noe som forener dem sammen.

Hemmelig oppdrag

Denne leken passer best for de som er komfortable med å ta kontakt med mennesker de ikke kjenner. Pass på å velge ut noen som har denne typen humor og som tåler noen kleine situasjoner. Leken går ut på å gjennomføre ulike typer hemmelige oppdrag gjennom kvelden. Dette skrives på en lapp og legges for eksempel under tallerkenen til vedkommende. Det aller morsomste er om dere får to og to til å gå sammen, slik at én kan ta bilder underveis. Eksempler på oppdrag kan være:

– Si til en gjest at du trenger en klem fordi du er så rørt.
– Hver gang noen sier “brudeparet” reiser du deg opp og sier “Skål”.
– Si til noen andre at du har glemt å gi en gave, og lurer på om dette er valgfritt.
– Fortell en gjest du ikke kjenner om ditt første kyss.
– Spør noen andre om du har kommet i feil bryllup, og du ikke vet navnet på brudeparet.
– Flett håret på en gjest med langt hår, uten å si noe.

Det kan være vel så artig om du navngir hvem vedkommende skal prate med. På den måten styrer du hvem som blir «utsatt» for disse morsomhetene. De kan til og med gjøre noe med/mot hverandre uten å vite om det!

Fotografen

Tidligere lot man ofte det ligge et engangskamera på hvert bord. Dersom dette lar seg gjøre så er nok dette fremdeles det morsomste, men dagens telefoner gjør også nytten. Legg en lapp på hver plass slik at hver gjest får i oppdrag å fotografere en gitt situasjon. Dette gir dere mange ekte øyeblikk under middagen. Oppdragene kan for eksempel være:

Ta bilde av:
– når brudgommen tørker en tåre.
– brudens foreldre.
– en gjest som ler rått.

Vær kreativ og sørg for å få samlet inn bildene etterpå. Det gir mange gode minner!

Introduksjonsleken

Dette er kanskje ikke en lek, men en hyggelig aktivitet under middagen. Gi noen gjester i oppdrag å lage en morsom, hyggelig og fin introduksjon til gjestene som skal holde tale. På den måten gir man talerne en hyggelig presentasjon. Dette kan også toastmaster ta seg av, send gjerne over noen ord om hver enkelt taler på forhånd.

Pakkeleken

Pakk inn en hyggelig gave til brudeparet med mange lag gavepapir (likt antall lag papir som runder dere ønsker i leken). Toastmasteren arrangerer leken.

“Jeg har en fin gave her, som jeg tenkte å gi til den med det vakreste smilet”. Toastmaster gir gaven fra seg, og vedkommende tar av ett lag papir. Toastmaster fortsetter å be gjestene sende gaven videre til forskjellige personer, og et lag papir rives av hver gang. Leken kan også fint gjennomføres uten å rive av papir for hver gang.

Eksempler på beskrivelser kan være:

– Personen med de fineste brillene
– Den mest sjarmerende personen i rommet
– Hun med de høyeste hælene
– Den dyktigste danseløven

Finn gjerne på deres egne beskrivelser, det blir ekstra morsomt med litt “interne” beskrivelser.

Den siste beskrivelsen skal uten tvil beskrive en eller begge i brudeparet, for eksempel: “Gi gaven til hun med den vakreste frisyren, den hviteste kjolen, og den mest glitrende ringfingeren”.

Slik at gaven ender hos bruden eller brudgommen (eller begge).

Finn leggen

Dette er brudens og hennes venninners lek, og vil ikke passe alle. Men om man liker dette, er den veldig morsom! Fem jenter med fast følge skal ut på gangen. De fem mennene blir så stilt opp på rekke med en stol foran seg, og på den stolen skal de sette det ene beinet. De skal deretter brette opp buksebenet, og en etter en jente blir så sendt inn. De skal selvfølgelig ha blind for øynene, og skal gjette seg frem til hvilken legg som tilhører sin utkårede! Stell gjerne jenta bak den hun velger, så de kan få seg en morsom overraskelse når alle bindene til slutt tas av.

Hvem får brudgommen?

Annonser:

Bordplassering

Skruer og muttere

Man trenger skruer/bolter og muttere i forskjellige størrelse/dimensjoner. Damene får mutterne, og herrene får skruene eller boltene. Man finner sin bord-partner ved å finne de størrelsene som passer sammen.

Noen skruer kan gå sammen med flere muttere, så vær obs på at alle har funnet en partner som passer!

Kunstige roser

Kjøp inn like mange kunstige roser som det er antall damer i selskapet. Skriv damenes navn på et lite stykke papir som settes fast på stilken. Plasser rosene i en oase dekket med sølvpapir. La så herrene etter tur trekke en rose opp fra buketten. Herrene finner så sin bord-partner ved å levere rosen til damen som har navnet sitt på rosen.

Ord og uttrykk

Skriv første delen av et ordtak på en lapp og den siste delen på en annen lapp. Gjenta dette for antall gjester. For eksempel «man skal ikke gå over bekken …» «… etter vann.». Den ene halvdelen deles ut til kvinnene og den andre til mennene. Vær kreativ med de ordtakene du kan eller søk opp flere på nettet. Det er også mulighet til å bruke sammensatte ord i stedet. Dette er mer krevende og kan gi flere mulige resultater.

Sammensatt etter egenskaper

Denne er mer krevende og passer best i litt mindre selskaper. Få gjestene til å finne sammen basert på egenskaper de har. For eksempel høyde eller alder. Reglene kan være at den eldste og yngste skal sitte sammen, deretter den nest yngste og nest eldste osv. Alternativt de to som er nærmest i alder. Dette gjør slik at man må finne alder på alle gjestene først før man kan finne ut hvem man skal sitte sammen med. Hvis det er stort aldersspenn, kan høyde være et godt alternativ.

Askepott

Alle damene tar av seg en sko (alternativt begge to hvis man vil gjøre det vanskeligere). Disse legges ned i en plastpose. Deretter trekker mennene en og en sko opp av posen og finner deretter deres «Askepott» som sin borddame.

Barnefoto

I invitasjonen ber man gjestene ta med eller sende over et bilde av seg selv som liten. På festen skal så gjestene finne sin bord-partner ved å kikke på det barnebildet som man har fått utlevert. Det kan være krevende, men skaper god stemning når folk prøver å bli kjent. Dette skaper mange gode minner, og får gjestene blandet godt sammen.

Garn gjennom nøkkelhull

Trekk forskjellige farget garn igjennom ett nøkkelhull (eller annet hull i en vegg). Samme antall garnfarger som det er gjester. Damene på den ene siden og herrene på den andre. Man skal nå finne ut av hvem som har fått tak i ens farge/garn. Gir et morsomt «kaos», spesielt hvis det er et stort selskap.

Annonser:

Barnebursdag

Flasketuten peker på

Barna setter seg i en ring på gulvet. En tom brusflaske legges i midten. Bursdagsbarnet begynner. Han/hun finner på noe den som blir pekt på skal gjøre. Så pinnes flasken rundt og den flasketuten peker på må da for eksempel synge Bæ, bæ lille lam, eller stå på et bein og si kykeliky, eller gå ti skritt frem og til tilbake. Her avhenger hva de skal gjøre mye av alder på barna. Andre eksempler kan være å gi noen en klem, eller synge en sang eller si “jeg elsker deg ” på engelsk osv. Fantasien setter grenser.

Denne leken kan også brukes til å åpne gavene som bursdagsbarnet får. Da setter barna seg i ring når bursdagen begynner. Bursdagsbarnet snurrer flasken og “den som flasketuten peker på ” gir sin gave til bursdagsbarnet. En fin måte å motta presangene på for barna.

Kims lek (huskeleken)

Legg frem like mange gjenstander som det er gjester (dette kan være kjøkkenartikler som matvarer, bestikk, visp, stekespade osv.) Alle gjestene står samlet rundt bordet. De får beskjed om å se over hva som er på bordet. Alle får så beskjed om å snu seg bort fra bordet. Du tar vekk en ting (gjem den så de ikke kan se gjenstanden). Så snur de seg mot bordet igjen. Den som først sier hva som er tatt bort får den første godteposen. (Hvis man vil at bursdagsbarnet skal få godteposen først kan man avtale på forhånd hva som fjernes først). Fortsett til det er 3 ting og 3 godteposer igjen. For å slippe at noen står igjen alene, så ta vekk alle de 3 siste samtidig. De klarer nok sammen å huske alle de tre siste tingene.

Hviskeleken

Denne leken kan fint spilles rundt bordet mens man venter på maten. Bursdagsbarnet begynner med å finne på et ord eller setning, og skal så hviske denne til personen ved siden av seg. Den skal så videre hviske dette til neste person osv. til man har kommet helt rundt bordet. Den siste personen som har fått hvisket til seg skal si hva han/hun hørte. Det er sjeldent at ordet eller setningen kommer helt rundt og den kan forandre seg mange ganger, så her er det muligheter for en god latter.

Stol-leken

Dette er en morsom lek som både store og små kan være med på. Hvis det er 10 personer med, setter man 9 stoler i en ring. Barna går rundt stolene til musikk. Når musikken stoppes er det om å gjøre å sette seg på en ledig stol. Den som blir til overs er “ute”. En stol tas vekk for hver runde og leken fortsetter med ny musikk igjen. Slik fortsetter leken til det bare er en stol igjen og en vinner.

Lakrissnor-leken

Denne leken er veldig morsom for voksne også. Alle barna får utdelt hver sin lakrissnor. Og med hendene på ryggen skal barna prøve å spise opp snoren. Den som klarer det først, har vunnet.

Snor i flaske

Deltakerne får et tau (garn) rundt magen med en blyant i den ene enden. Blyanten skal henge bak og litt nedenfor rumpa. Det skal stå en flaske (det er best med glassflasker, plastflasker faller så lett) bak hvert barn. Barna skal nå få blyanten ned i flaska uten å hjelpe til med hendene.

Ikke lov å røre seg

Denne leken er alle foreldres drøm og passer godt hvis barna begynner å bli ekstra ville. Leken går kort og godt ut på at ett av barna sitter på en stol mens alle de andre legger seg ned på ryggen eller magen og lukker øynene. Det er om å gjøre å ikke røre på seg. Den som sitter på stolen følger med, og den som rører seg er “ute”. De som er “ute” hjelper til med å følge med på hvem som rører seg. Den som blir liggende igjen, har vunnet.

Fiske med stang

Bruk en fiskestang eller lang pinne/stokk/gren som fiskestang. Fest et tau med en korg eller lignende i enden. La barna få fiske opp hver sin godtepose i fra toppen av trappen eller fra et vindu. Mor/far eller storebror/søster fester “fangsten”. Barna syns det er kjempemorsomt.

Tampen brenner

Mens ungene leker, gjemmer mor/far godteposene rundt om i stua/rommet der selskapet feires. Et og et barn skal så prøve å finne en godtepose. Bursdagsbarnet får prøve først. Etter hvert som barnet går rundt om i stua og nærmer seg en godtepose blir det “varmere og varmere”, til slutt “brenner” hun seg nesten på f. eks foten hvis det er foten som er nærmest godteposen. Noen hint til barnet kan være at godteposen ligger på “fugl” (høyt oppe), eller “fisk” (langt nede) eller midt imellom.

Ekse-rally

Til denne leken skal det brukes to esker, for eksempel skoesker. Til hver eske bindes en hyssing som er ca. to meter lang. I den andre enden festes en blyant. Eskene kan dekoreres som to biler for å gjøre det enda kulere. Konkurransen går ut på at to deltakere får hver sin “bil” å styre. “Bilene” settes ved siden av hverandre på en linje. “Sjåførene” stilles opp bak en annen linje (mållinje), og får hver sin blyant med hyssingen festet til. Det gjelder så å tvinne hyssingen rundt blyanten mellom fingrene så “bilen” blir trukket over målstreken. Det er ikke lov å rykke, – bare tvinne.

Annonser:

Avis-stafetten

Hvert lag får utdelt to aviser. Den første på laget starter med å holde begge avisene. Når stafetten starter, skal deltakerne forflytte seg frem til et mål og tilbake, kun ved å stå på avisene. De beveger seg ved å stå på den ene avisen og legge den andre foran seg. Deretter forflytter deltakerne seg til avisen foran seg og tar med seg den bak. Dette kan bli intimt med mange deltakere, eller ren kondisjonstrening med en på hvert lag.

Spise-kjeks-stafetten

Still lagene opp på rekker hvor deltakerne står bak hverandre. Du trenger noen pakker med f.eks. Mariekjeks. En person starter leken. Førstemann på hvert av lagene løper bort til et angitt bord og skal stå der å spise f.eks. fem Mariekjeks, før han/hun løper tilbake og veksler med andremann. Det laget som først har fått alle sine deltakere i mål har vunnet.

Tegnestafett

Del deltakerne inn i lag og plasser lagene på bord som står så langt fra hverandre som mulig. Den som leder leken har på forhånd laget en del tegneoppgaver. Førstemann på hvert av lagene kommer fram og får den første tegneoppgaven. De går så tilbake til laget sitt og begynner å tegne oppgaven. De andre på laget skal gjette hva som tegnes. Den som tegner får ikke lov til å si eller mime noen ting. Det er kun tillat å si ifra hvis det gjettes riktig. Den på laget som klarer å gjette det riktige svaret, løper fram til den som leder leken, og får en ny oppgave. Det laget som først blir ferdig med alle oppgavene har vunnet.

Fyll skålen med vann

Del deltakerne inn i to eller flere lag med fire–seks deltakere. Hver av deltakerne får utdelt en bøtte med vann og en skje. Det trengs en skål/bolle til hvert av lagene. Vannet transporteres fra bøtta til skåla/bollen, ved at skjeen går fra person til person. Skåla/bollen plasseres der hvor siste mann/dame på laget står. Den av lagene som først klarer å fylle opp skåla/bollen har vunnet.

Sko-stafett

Det bør være en del deltakere for at dette skal bli krevende/morsomt nok. Del inn i minimum to lag. Alle deltakerne tar av seg skoene og legger de i en stor haug på gulvet. Den som leder leken blander skoene godt. Lederen starter leken og førstemann på hvert av lagene løper fram og finner sine sko. Deretter tar han/hun på seg skoene (remmer skal festes og lisser knytes). Så løper han/hun tilbake og klapper nestemann på skulderen. Det laget hvor deltakerne først har funnet alle skoene sine, har vunnet.

Pinnestafetten

Hvert av lagene får utdelt tre pinner (som er like lange). Den ene pinnen plasseres mellom knærne til førstemann på laget. De to andre plasseres mellom hendene. En person starter leken. Slik skal førstemann på hvert av lagene løpe en oppgitt strekning. Når han/hun har gjort dette gir han pinnene til nestemann på laget og steller seg bakerst i rekka. Det laget hvor alle deltakerne først har kommet i mål, har vunnet. NB! Hvis noen av deltakerne mister pinnen underveis må han/hun stoppe opp for å sette pinnene på plass igjen.

Fyrstikkeske-stafetten

Del gruppen opp i to eller flere lag. Hvert lag får en fyrstikkeske eller annet tilsvarende som legges på foten til første person i køen. Sett en startstrek. Før starten går, avtales det om hva som skjer om man mister fyrstikkesken underveis i leken. En kan for eksempel gå tilbake til start, eller fortsette der hvor esken falt av. Ved bruk av terning, kan andre hinder legges til – f.eks. et hopp for hvert “øye” som vises på terningen som falt på gulvet, før man får fortsette. Det laget som først får alle sine deltakere i mål, har vunnet.

Tunnel-stafetten

Del deltakerne i to eller flere lag. Sett en startstrek. Deltakerne skal stå i kø med beina i fra hverandre. En ball (eller noe annet) sendes mellom beina ned til siste mann i køen. Personen kryper så mellom beina og stiller seg først i køen. Sender så ballen ned igjen, og samme rutine gjentas til den som startet leken igjen står først.

Flå skinnet

Deltakerne deles inn i to eller flere lag, som stiller opp som til stafett bak hverandre. Deltakerne står bredbent og rekker hverandre hendene slik: eneren bøyer seg fremover, rekker mellom beina sin høyre hånd til toeren, som fatter i denne med sin venstre. Toeren rekker sin høyre hånd bakover igjen osv. På startsignalet legger sistemann seg ned, og de øvrige beveger seg bakover over ham/hun. Så snart noen har passert de liggende, legger de seg ned. Når sistemann har lagt seg ned, reiser han/hun seg igjen og går fram over de liggende, idet han/hun drar disse med seg. Taket i hendene skal beholdes hele tiden. Første laget som blir ferdig vinner.

Annonser: