Teambuilding

Teambuilding for jobben, skoleklassen, lag og foreninger

Trenger du litt inspirasjon til aktiviteter som kan gjøre ditt lag bedre? Uansett om dere er en skoleklasse, et fotballag eller en gjeng fra jobben så finnes det oppgaver her som passer for alle! Teambuilding gir gode effekter hvis det gjøres riktig. Kanskje dere blir litt bedre kjent også?

Dette er lagbygging med øvelser og aktiviteter som gir mersmak for alle og enhver.

human, jump, luck

Annonser:

Teoretiske oppgaver - Tankenøtter

Oppgave:

Dette er norske ord som finnes i ordboka, men hva annet har alle til felles som gjør at de hører sammen i en helt spesiell gruppe? Flor – lime – Irak – rep – alle – mot – senga.

Når du leser ordene baklengs, så blir alle sammen navn på personer

Oppgave:

En ny kontorbygning med 100 kontorer hadde nettopp blitt oppført. Lars var leid inn for å male alle nummer fra 1 til 100 på kontordørene. Hvor mange ganger måtte Lars male nummeret 9?

Tjue ganger (9, 19, 29 ,39, 49, 59 ,69, 79 ,89, 90, 91, 92 ,93 ,94, 95, 96, 97, 98, 99)

Oppgave:

Finn ett ord som passer sammen med ordene nedenfor. Ett ord til hver oppgave. Ordet må passe slik at både ordet foran og etter blir et sammensatt ord som finnes i ordboka. Et eksempel kan være: Tanke- -hund. Her vil ordet «løs» kunne passe inn. Da vil svaret bli tankeløs og løshund.

Oppgaver:
1: Såpe- -jakke
2: Stjerne- -år
3: Turn- -tøy
4: Rase- -øye
5: Ski- -buss
6: Katt- -blikk
7: Motor- -søl
8: Nabo- -skap

1: boble
2: skudd
3: sko
4: katt
5: tur
6: øye
7: olje
8: land

Oppgave:

Ved å bruke tallene 1 – 9 (du kan bare bruke hvert tall en gang) kan du lage 3 rekker med 3 tall så summen av de 3 tallene blir 15 uansett hvilken rad eller kolonne du prøver horisontalt eller vertikalt.

Eksempel:
1 2 3
4 5 6
7 8 9

Her blir summen av første rad 6, og første kolonne 12.

8 3 4
1 5 9
6 7 2

Oppgave:

Del tallet 20 med en halv og legg til tre. Hvilket tall sitter du da igjen med?

Tallet blir 43. Å dele med en halv er det samme som å doble

Oppgave:

Skriv opp tallrekken 1 2 3 4 5 6 7 8 9. Sett inn 3 tegn (pluss eller minus) og få svaret 100

123-45-67+89

Oppgave:

Jeg er pensjonist. Hvis du bytter om tallene i min alder, får du alderen på sønnen min. For ett år siden var jeg dobbelt så gammel som ham. Hvor gamle er vi to i dag?

Min sønn er 37 år og jeg er 73 år

Oppgave:

Herr og fru Jensen var på vei hjem fra en handletur da Herr Jensen klagde på at varene han bar var altfor tunge. Fru Jensen snudde seg mot mannen sin og sa: – Jeg skjønner ikke hva du klager for. Hvis du gir meg en pose, vil jeg ha dobbelt så mange som deg og hvis jeg gir deg en pose, vil vi ha like mange. Hvor mange poser bærer de hver?

Fru Jensen bærer 7 poser og Herr Jensen bærer 5

Oppgave:

Det er 3 søstre. Den eldste besøker sin mor hver 5. dag, den midterste besøker henne hver 4. dag og den yngste hver 3. dag. Hvor lang tid går det før alle tre besøker sin mor på samme dag?

Her må du frem med brøkregning fra ungdomsskolen! Eneste måten å få til dette på er ved å finne felles nevner. Svaret blir altså 60 dager. Du må gange 3, 4 og 5 med hverandre for å finne svaret!

Annonser:

Praktiske oppgaver - Rolig

Tenkende glassmester

Sett frem 6 glass ved siden av hverandre. Fyll de 3 til venstre fulle med vann. Deltakernes oppgave er å få vann i annethvert glass, men de har kun lov å flytte på ett glass!

Løft det midterste glasset med vann (nr. 2 fra venstre) og hell over vann fra dette til det midterste glasset uten vann (nr. 5 fra venstre). Sett så tilbake glasset der det stod!

Gjett hva som er i posen

Hvem klarer å gjette hva du har puttet i posen? Det kan være hva som helst av det du finner i hjemmet eller på jobben. Leken krever ikke mer enn en pose som det ikke er mulig å se gjennom. Ting blir fort ubehagelig når man ikke vet hva det er.

20 spørsmål

En klassiker på TV i mange år. Det dreier seg her om å gjette seg frem til en person eller gjenstand ved hjelp av maksimalt 20 spørsmål. Den som leder leken har tenkt ut en gjenstand eller person (må gjerne vise eller fortelle de andre til stede dette, dersom det er flere enn deltakerne med) og svarer kun ja eller nei på spørsmålene som blir stilt. For eksempel «er det en mann?». Den som først klarer å gjette hva gjenstanden eller hvem personen er, vinner.

Tegnesamarbeid

Deltakerne deles inn i lag, med minst to pr. lag. De står bak hverandre i en rekke. Oppgaven dreier seg om at den bakerste får se en tegning eller et ord som den skal «tegne» på ryggen til den foran. Dersom det er flere i rekken, tegner de videre framover det de føler på ryggen. Det fremste skal tegne det den føler ned på et papir. Det kan bli mye artige varianter! Den beste tegningen vinner.

Smakskonkurranse

Deltakerne får bind for øynene mens den som leder leken gjør i stand noe spiselig på en skje. Deretter mates deltakeren og skal identifisere hva dette er. Selv hverdagslige matvarer som brunost, kaviar og kanel kan virke veldig annerledes når man ikke vet hva det er. Vær obs på at enkelte kan synes det kan være kvalmende med enkelte matvarer.

Gjett ingrediensene

Bland sammen for eksempel 3 ulike spiselige ingredienser med en stavmikser. Putt dette i nummererte skåler og la deltakerne prøve å smake seg frem til hva ingrediensene er. Den som klarer å gjette flest riktige vinner.

Erteplukking

Her skal deltakerne flytte så mange erter fra en skål til en annen i løpet av tilmålt tid (for eksempel 1 minutt). Men dette skal gjøres ved hjelp av sugerør og man kan ikke ta på noe annet enn selve sugerøret. Hvem klarer å flytte flest uten å bli andpusten?

Barber ballongen

Dette er en morsom oppgave som kan få nervene i høygir. Dekk til ballonger med barberskum og la deltakerne prøve å barbere hele ballongen med en høvel uten at de sprekker. Hvem klarer flest i løpet av 1 minutt?

Hvordan ser jeg ut?

Deltakerne går sammen to og to, gjerne en dame og en mann. De stiller seg så med ryggene mot hverandre. Nå skal de gi en så nøyaktig beskrivelse av hverandre som mulig, uten å se på hverandre. Hvem har egentlig fått med seg hvordan den andre ser ut? Beskriv både utseende og påkledning. Den som er best av de to, vinner.

Hva kjenner jeg på?

Deltakeren får bind for øynene og skal identifisere så mange matvarer som mulig. Den som leder leken kan gjerne ha delt opp matvarene på forhånd, så det blir litt grisete og ekkelt å kjenne på de ulike tingene. Ett poeng for hvert riktige svar. Hvor mange klarer du?

Tårnbygging

Del inn i lag. Oppgaven dreier seg rett og slett om å bygge det høyeste tårnet av spagetti og marshmallows i løpet av 5 minutter. Hvem er den mest byggetekniske blant dere?

Annonser:

Praktiske oppgaver - Aktiv

Lakrissnor

Alle deltakerne får utdelt hver sin lakrissnor. Reglene er enkle; hendene på ryggen og førstemann til å spise opp hele snoren!

Snor i flaske

Deltakerne får et tau/garn/hyssing bundet rundt magen med en blyant/penn bundet fast i den andre enden. Blyanten skal henge bak og litt nedenfor rumpa. Sett en flaske (gjerne en litt tyngre en) bak hver deltaker. Målet er å få blyanten ned i flasken uten å bruke hendene.

Rive papirfigurer

Hver deltaker får et papir (for eksempel en avisside). Målet er å rive papiret slik at det ligner på en figur som den som leder leken bestemmer. Dette kan være et dyr, gjenstand osv. Det hjelper ofte å sette en tidsbegrensning på 30 – 60 sekunder så det blir litt hektisk! Den beste figuren vinner (evt. den som blir først ferdig). I stedet for figurer kan man prøve å lage den lengste remsen. Det er overraskende hvor langt dette kan bli med rett teknikk og taktikk (riv for eksempel hele tiden i ring).

Tegneseriekonkurranse

Kopier en tegneserie med 6-8 bilder (lengde avhenger av antall deltakere). Klipp ut hver enkelt rute og tape den fast på ryggen til hver av deltakerne. Utfordringen består i å få satt tegneserien sammen igjen i riktig rekkefølge. Dette krever god kommunikasjon mellom deltakerne siden bildene sitter på ryggen. Det laget som først blir ferdig har vunnet.

Sortere i rekkefølge

Del inn i minimum to lag. Deltakerne skal sortere seg (flytte seg på gulvet) fra minst til størst eller alfabetisk gjennom spørsmål fra lederen. Dette kan for eksempel være høyde, alder, forbokstav i etternavn, antall år i bedriften osv. Kjenner man hverandre godt, eller kreves det nøyaktig og god kommunikasjon?

Smaksprøve

Alle deltakerne får bind for øynene og skal gjette hva de får servert. Alt blir sterkere og mer kvalmende når man har bind for øynene, så vær forsiktig med hva du velger. Klassikere er alt fra banan til kanel.

Avis-stafetten

Hvert lag får utdelt to aviser. Den første på laget starter med å holde begge avisene. Når stafetten starter, skal deltakerne forflytte seg frem til et mål og tilbake, kun ved å stå på avisene. De beveger seg ved å stå på den ene avisen og legge den andre foran seg. Deretter forflytter deltakerne seg til avisen foran seg og tar med seg den bak. Dette kan bli intimt med mange deltakere, eller ren kondisjonstrening med en på hvert lag.

Parvis stolbytte

Sett frem like mange stoler midt på gulvet som det er lag. Ta frem like mange gutter og jenter. Jentene setter seg i stolen og tar tak fremst i armlenet. Guttene stiller seg bak stolen og plasserer sine hender på armlenet, men bak jentenes. Uten å slippe taket skal de parvis bytte plass slik at jentene står og guttene sitter.

Tegnestafett

Del deltakerne inn i lag og plasser lagene på bord som står så langt fra hverandre som mulig. Den som leder leken har på forhånd laget en del tegneoppgaver. Førstemann på hvert av lagene kommer fram og får den første tegneoppgaven. De går så tilbake til laget sitt og begynner å tegne oppgaven. De andre på laget skal gjette hva som tegnes. Den som tegner får ikke lov til å si eller mime noen ting. Det er kun tillat å si ifra hvis det gjettes riktig. Den på laget som klarer å gjette det riktige svaret, løper fram til den som leder leken, og får en ny oppgave. Det laget som først blir ferdig med alle oppgavene har vunnet.

Skostafett

Det bør være en del deltakere for at dette skal bli krevende/morsomt nok. Del inn i minimum to lag. Alle deltakerne tar av seg skoene og legger de i en stor haug på gulvet. Den som leder leken blander skoene godt. Lederen starter leken og førstemann på hvert av lagene løper fram og finner sine sko. Deretter tar han/hun på seg skoene (remmer skal festes og lisser knytes). Så løper han/hun tilbake og klapper nestemann på skulderen. Det laget hvor deltakerne først har funnet alle skoene sine, har vunnet.

Annonser:

Pinnestafett

Hvert av lagene får utdelt tre pinner (som er like lange). Den ene pinnen plasseres mellom knærne til førstemann på laget. De to andre plasseres mellom hendene. En person starter leken. Slik skal førstemann på hvert av lagene løpe en oppgitt strekning. Når han/hun har gjort dette gir han pinnene til nestemann på laget og steller seg bakerst i rekka. Det laget hvor alle deltakerne først har kommet i mål, har vunnet. NB! Hvis noen av deltakerne mister pinnen underveis må han/hun stoppe opp for å sette pinnene på plass igjen.

Fyrstikkeske-stafett

Del gruppen opp i to eller flere lag. Hvert lag får en fyrstikkeske eller annet tilsvarende som legges på foten til første person i køen. Sett en startstrek. Før starten går, avtales det om hva som skjer om man mister fyrstikkesken underveis i leken. En kan for eksempel gå tilbake til start, eller fortsette der hvor esken falt av. Ved bruk av terning, kan andre hinder legges til – f.eks. et hopp for hvert “øye” som vises på terningen som falt på gulvet, før man får fortsette. Det laget som først får alle sine deltakere i mål, har vunnet.

Appelsinstafett

Del inn i to eller flere lag. Konkurransen går ut på å frakte en appelsin under haken til neste person i rekken. Appelsinen skal flyttes fra deltaker til deltaker uten at det er tillatt å bruke hendene, helt til alle på laget har medvirket. Det laget som først får appelsinen fram til sistemann og tilbake igjen til førstemann har vunnet. Istedenfor appelsin kan man bruke en tennisball.

Appelsinstafett 2

Alle deltakerne på hvert lag sitter ved siden av hverandre. Appelsinen legges mellom sammenknepne bein og skal leveres fra deltaker til deltaker videre bortover stolrekken. Den som først får frem appelsinen til siste person vinner.

Potetløp

Lagene skal løpe stafett med en potet mellom beina. Poteten skal fraktes til en bøtte og slippes oppi den. Man løper så tilbake og veksler med nestemann.

Ballongleken

Når man vil være aktiv og få ut litt frustrasjon så tar man frem ballongleken. Knyt en ballong rundt ankelen til alle som skal delta. Sørg for å ha stor nok plass, så å være ute er å foretrekke. La gjestene forsøke å sprekke ballongene til de andre deltagerne, og den som står igjen med en ballong til slutt, vinner!

Spise-synge-blåse

Her trenger du kjeks og ballonger. Legg en kjeks og en ballong foran hver deltaker. Alle må bli enige om en sang som skal synges. Velg gjerne en tullesang, for å skape ekstra mye latter rundt bordet. Når lederen av leken gir et startsignal, skal deltakerne starte med å spise kjeksen. Når kjeksen er spist opp skal de synge sangen, hver for seg. Etter sangen er sunget skal de blåse opp ballongen. Den som først får ballongen til å sprekke har vunnet.

Trillebårløp

Dersom man er ute og trenger en aktivitet som er morsom og fysisk krevende, er trillebårløp midt i blinken. Her har man en trillebår på hvert lag, og målet er å komme først i mål. Den ene på laget sitter oppi trillebåren, mens den andre kjører. Etter en runde bytter mann. Har du tilgang på ølbriller blir dette fort en av de morsomste aktivitetene denne kvelden!

Blinde-tog

Del opp i lag, med minst 3 deltakere på hvert lag. Jo flere på hvert lag, jo vanskeligere. Deltakerne skal stille seg på rekke etter hverandre med hendene på skuldrene til den foran. Alle unntatt den bakerste skal ha bind for øynene. Hele toget beveger seg sammen, men det er kun den bakerste som kan se og styre. Målet er å komme frem til en bestemt posisjon uten å gå inn i hindringer på veien. Her er det fordelaktig med en del plass. La gjerne lagene diskutere strategier på forhånd på hvordan de vil løse det. Som en ekstra utfordring er det ikke tillatt å snakke sammen under utførelsen av øvelsen. På denne måten må man finne fram til håndsignaler som man bruker for å styre hverandre. For eksempel et klapp på skulderen betyr litt til høyere, to klapp mye til høyre (dette kan være underholdene å se på). Brytes rekken, så må man begynne på nytt. Første lag frem eller det som klarer det på kortest tid vinner.

Blindeledsager

Gå sammen to og to, hvor den ene har bind for øynene. Den som ikke har bind for øynene, skal forklare den andre hvor den skal gå for å komme i mål. Her kan man sette opp en artig hinderløype hvor man må over, under og stege langt over gjenstander på veien. Raskeste vinner.

En stor tillits-ring

Alle sammen står i en ring. Målet er at alle sammen skal sette seg på fanget til den bak seg. Hvis man klarer dette samtidig, så kan man bli sittende alle sammen uten å holde seg oppreist! Klarer man det ikke blir det godt stemning når halvparten ligger oppå hverandre.

Annonser: